Puro silindir şeklinde sarılmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında duman pareçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak dek, esnek ve hafif bir yapıda olmalı, hoş bir aromaya ve rabıtalı yanmayı esenlayacak cepheıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf arı ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 yılındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok faziletli miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en sağlıklı purolar olarak nitelendirilseler de birgani uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en dikkat etmesi gerekilen şey muhik bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet muhik bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız zevk yada dilsiz maalesef katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. birlik hıfız ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve bağırsakime müheyya alıkoymak bağırsakindir. Bağımlı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro nem değerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde bağırsakilen bir puro ülküsel nem değerlerinde bağırsakiliyor onaylama edilebilir. Kimine gereğince %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede esasta bu nem değerleri de kimisine gereğince oldukça şık ve bağırsakilebilir en kâmil değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan zevk aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken diğer bir koca bu nem değerinin puroya yazık edilen bir ayar bulunduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk nem üstelikı beyninde gidip gelmeden cemi aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değhizmetimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir değişim yapacaksanız bunu kabil olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem değerleri neyi değhizmettirmektedir sanarak soracak olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, kötü azalır ve bağırsakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, bağırsakimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yaşamak istiyorsanız buna mevsim ve deneme ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en sağlıklı ayar bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah öz ortalama 6 ay içerisinde hizmetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem verme üzerine yerleşmiş bu tip sıcaklıktan bağımsız olmadığı bağırsakin belli başlı bir mevsim içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil olduğunca ziyade sıcaklık değhizmetimi olmayan ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem kıymeti kurmak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu ayar iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çalışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek kucakı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz faziletli nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o mevsim diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içine dağıtılır ve nem in kesiksiz ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çalışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile alay malay yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en sağlıklı yöntem olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem kabız hem nem verme özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Akşam gün yada sezon geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde faziletli nem değerlerinde çift taraflı çalışarak çakılı bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve birlik puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.